«

»

2019.03
18

Mokslininkai dalinosi naujausiomis žiniomis apie braškių auginimo ir perdirbimo technologijas

Ūkininkavimo pradmenų kursų lankytojai ir Agroverslų studijų programos studentai lankėsi LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės instituto Biochemijos ir technologijos laboratorijos Vaisių ir daržovių perdirbimo technologijų modeliavimo atviros prieigos centre, kuriam vadovauja dr. Česlovas Bobinas, ilgametis Sodininkystės ir daržininkystės instituto direktorius. Šiame centre kuriami nauji inovatyvūs produktai – liofilizuoti (užšaldyti ir vakuume išdžiovinti) vaisiai, uogos bei daržovės. Centre sukurtą produkciją pristatė centro vyr. mokslinė bendradarbė dr. Dalia Urbonavičienė.

Centras bendradarbiauja su verslo įmonėmis UAB ,,Rūta“, UAB ,,Kompetencijos gildija“, UAB ,,Paslaugos žemdirbiams“, MB ,,Sulčių fabrikas“, UAB ,,Acorus calamus“, UAB ,,Salpronė“, UAB ,,Mėlynė“, UAB ,,Lietuvos gurmanas“, UAB ,,Satimed“, UAB ,,Biokosmetikos manufaktūra“, UAB ,,Hortiled“, UAB ,,Analytical solutions“ ir kt.

Modernioje laboratorijoje kuriami pasaulyje vertinami produktai. Vizito metu studentai ir kursantai galėjo praktiškai išbandyti liofelizavimo įrangą bei išklausė pranešimą apie braškių auginimo ypatumus, kurį skaitė dr.(HP) Nobertas Uselis. Išsamiai buvo aptartos braškių veislės tinkančios auginti Lietuvos sąlygomis dirvožemiai, jų pH, aptarti sodinimo ir priežiūros darbai.

Dėkojame Centro vadovui dr. Česlovui Bobinui , dr. Daliai Urbonavičienei, dr. (HP) Nobertui Useliui už nuoširdų priėmimą ir inovacijų pateikimą.

Praktinio mokymo koordinatorė Irena Tulabienė, lektorė dr. Dovilė Levickienė